MOTOR-RIJOPLEIDING

Motorrijlessen kom je toch zeker bij RIJTOP.nl

 

Motorrijlessen kan op verschillende manieren. Aan de hand van een intakeles wordt een advies gegeven over het aantal te volgen lessen. In overleg met de instructeur kun je kiezen voor een reguliere of versnelde rijopleiding. Hoe meer uren je per week lest, hoe sneller je op examen kunt.

Wanneer je al in het bezit bent van je autorijbewijs, mag je zonder theoriecertificaat motorrijlessen volgen. Het is een aanrader toch zo spoedig mogelijk je theoriecertificaat voor de motor te behalen. Dit moet je immers op examen kunnen tonen. Heb je nog geen autorijbewijs, dan moet je eerst je theoriecertificaat voor de motor behalen alvorens je op de motor mag stappen. Kijk voor meer informatie onder het kopje theorielessen.

We geven les voor zowel de categorie A1(125cc) als de categorie A2 (250cc) als de categorie A (500cc).

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

Voor de motor heb je drie verschillendeCategorieen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent mag je Rijlessen op de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je rijlessen op de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:
Motor van de categorie A1
Driewielig motorrijtuig van de categorie A1
(<15kW)
Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je rijlessen op de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving. Met ingang van eind november 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
Motor van de categorie A1
Driewielig motorrijtuig van de categorie A1
(<15kW)
Motor van de categorie A2
Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
Motor van de categorie A1
Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
Motor van de categorie A2
Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
Motor van de categorie

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/rijbewijs-motor

 

Verkeersdeelname (AVD)

Het AVD-examen bestaat uit rijden met een motor in het verkeer. De examinator en de instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op het kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Het gemiddelde aantal lessen voordat je op AVD-examen gaat is tien à twaalf. Ook zul je in het bezit moeten zijn van een theoriecertificaat voor de motor en zul je geslaagd moeten zijn voor je AVB-examen.

Prijzen:
Losse lesprijs (rijles van 60 minuten)   € 59,00
AVB-examen € 175,00
AVD-examen € 255,00

Bij de all-in pakketten komt €49,50 administratie en verzekeringskosten bij

Theorie online € 25,-

Naam pakket Prijs pakket Info pakket
AVD pakket €    795,00 10 uur les en AVD examen
AVB pakket €    612,00 8 uur les en AVB examen
Totaalpakket €   1198,50 16 uur les, AVB en AVD examen

All-in pakket A

All-in Pakket B

€  1299,00

€  1650,00

18 uur les, AVB en AVD examen ( 2x avb en 1x avd)
28 uur les, AVB en AVD examen ( 2x avb en 1x avd)

 

Motorexamen Voertuigbeheersing (AVB)

Het AVB-examen bestaat uit twaalf oefeningen, waarvan je er zeven krijgt op het examen. Iedere oefening mag je één keer herkansen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. We beschikken over een motoroefenterrein, waar alle bijzondere verrichtingen vast staan opgesteld. Hier kun je rustig en ongestoord de bijzondere verrichtingen oefenen.  Het gemiddelde aantal lessen voordat je op AVB-examen gaat is ongeveer tien lesuren. Wanneer je in het bezit van je autorijbewijs, hoef je op dit examen nog niet in het bezit te zijn van een theoriecertificaat voor de motor.